Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαιδευτική διημερίδα που πραγματοποίησε η PROTYPON στις 13 και 14 Δεκεμβρίου σε ελαιοπαραγωγούς του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στυλίδας, στο πλαίσιο εφαρμογής του εγκεκριμένου προγράμματος των ΟΕΦ, στην ανακαινισμένη αίθουσα του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού.
Κεντρικοί ομιλητές ήταν διακεκριμένοι γεωπόνοι επιστήμονες της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλη της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας – 4Ε.
Η ανάπτυξη της θεματολογίας των εκπαιδεύσεων είχε αναλυτικά ως εξής:
- Ψηφιακές Τεχνολογίες και Εναλλακτική Διαχείριση ελαιοκαλλιέργειας
Το συγκεκριμένο θέμα αναπτύχθηκε από τον κ. Διονύση Περδίκη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο εργαστήριο εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Περδίκης παρουσίασε αναλυτικά τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες που αναπτύσσονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την ολοκληρωμένη καταπολέμηση των κύριων εχθρών της ελιάς και ιδιαίτερα του δάκου, ενώ αναφέρθηκε λεπτομερώς σε μεθόδους εναλλακτικής διαχείρισης της ελαιοκαλλιέργειας
- Διαχείριση εδάφους ελαιοκαλλιέργειας
Η συγκεκριμένη θεματική ενότητα αναπτύχθηκε λεπτομερώς από τον κ. Σταύρο Βέμμο, Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας – 4Ε. Ο κ. Βέμμος ανέπτυξε λεπτομερώς τους παράγοντες που σχετίζονται με τη διαχείριση του εδάφους του ελαιώνα καθώς επίσης πρότεινε και συγκεκριμένες ορθές πρακτικές ολοκληρωμένης διαχείρισης, παραθέτοντας μάλιστα και συγκριτικά αποτελέσματα της εφαρμογής μεταξύ της ολοκληρωμένης και συμβατικής γεωργίας. Ακολούθησε και πρακτική επίδειξη δειγματοληψίας φύλλων και εδάφους του ελαιώνα από τον καθηγητή.
- Διαχείριση Ποιότητας και Ασφάλειας ελαιοκάρπου
Θέματα που σχετίζονται με τις πρακτικές διαχείρισης του ελαιοκάρπου από τους ελαιοπαραγωγούς και επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα και ασφάλεια του ελαιοκάρπου παρουσίασε πλήρως εμπεριστατωμένα η κ. Αγριοπούλου Σοφία, Λέκτορας στο τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η κ. Αγριοπούλου παρουσίασε αναλυτικά τους παράγοντες αλλά και τις πρακτικές που θα πρέπει να εφαρμόσει ο κάθε ελαιοπαραγωγός προκειμένου να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή ποιότητα και ασφάλεια του παραγόμενου ελαιοκάρπου σε επίπεδο ελαιώνα αλλά και μετασυλλεκτικής διαχείρισης.
- Ανθρακικό αποτύπωμα ελαιοκαλλιέργειας
Το ανθρακικό αποτύπωμα της ελαιοκαλλιέργειας και ο συσχετισμός του με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και πως αυτό θα επηρεάσει από εδώ και εμπρός την ελαιοκαλλιέργεια, παρουσιάστηκε πλήρως εμπεριστατωμένα και κατανοητά από τον κ. Βολουδάκη Δημήτρη, διδάκτωρ γεωπονίας του ΓΠΑ και επιστημονικό συνεργάτη της Ακαδημίας Αθηνών. Ο κ. Βολουδάκης παρουσίασε μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στην ελαιοκαλλιέργεια και γενικότερα στην άσκηση της γεωργίας, ενώ παρουσίασε και προβλέψεις για την ανάπτυξη της Γεωργίας τα επόμενα χρόνια στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε συσχέτιση με τον βαθμό επίπτωσης της κλιματικής αλλαγής.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο κ. Καλτσής Ιωάννης, MSc Γεωπόνος και Διευθύνων Σύμβουλος της PROTYPON, ο οποίος τόνισε την σημασία της εκπαίδευσης και τον ρόλο που θα έχει στην Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική αλλά και γενικότερα στην άσκηση της επιχειρηματικής γεωργίας.
Δείτε Παρακάτω:
Αφήστε ένα σχόλιο