Από την 01 Οκτωβρίου 2023 θα μπορούν οι επιχειρήσεις των τροφίμων να πιστοποιηθούν με την νέα έκδοση του προτύπου IFS FOOD v.8, ενώ από την 01 Ιανουαρίου 2024 η νέα έκδοση καθίσταται υποχρεωτική για όσες επιχειρήσεις τροφίμων διαθέτουν πιστοποίηση με την προηγούμενη έκδοση ή επιθυμούν νέα πιστοποίηση.

Η νέα έκδοση αυτού του προτύπου έχει λάβει υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις και απαιτήσεις στον τομέα ασφάλειας των τροφίμων τόσο σε επίπεδο νομοθετικών κανονισμών όσο και των επιμέρους αναγκών των εμπλεκομένων επιχειρήσεων της διατροφικής αλυσίδας. Έχει γίνει προσπάθεια η νέα έκδοση του προτύπου να είναι περισσότερο αποτελεσματική και ευκολότερη στην εργασία για όλους τους εμπλεκόμενους.

 

Η νέα έκδοση του προτύπου IFS Food με μία ματιά

  1. Η πραγματοποίηση μιας απροειδοποίητης επιθεώρησης κάθε 3 έτη είναι υποχρεωτική. Η νέα έκδοση διευκρινίζει την καταμέτρηση των απροειδοποίητων ελέγχων.
  2. Εισαγωγή του χαρακτηρισμού IFS STAR στο πιστοποιητικό με το οποίο θα αποδεικνύεται ότι η επιχείρηση έχει λάβει την συγκεκριμένη πιστοποίηση μετά από απροειδοποίητη επιθεώρηση
  3. Είναι πλέον εφικτή η προσθήκη ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) ή ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη) στα Πιστοποιητικά IFS, για τις επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους παραπάνω χαρακτηρισμούς στα προϊόντα τους
  4. Οι επιχειρήσεις πρέπει να ορίσουν στόχους για κάθε μια από τις τέσσερις διαστάσεις της κουλτούρας για την ασφάλεια των τροφίμων.
  5. Ο χρόνος για τη συγγραφή της έκθεσης (report), καθώς και αρκετές διοικητικές απαιτήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά αλλά πάντα σύμφωνα με τις απαιτήσεις συγκριτικής αξιολόγησης GFSI.
  6. Το αναθεωρημένο πρότυπο και η λίστα ελέγχου ακολουθούν περισσότερο τη διαδικασία ελέγχου. Έτσι για παράδειγμα, οι απαιτήσεις που αφορούν την άμυνα των τροφίμων είναι πλέον μέρος του κεφαλαίου 4.
  7. Ευθυγράμμιση του προτύπου με τον Codex Alimentarius και ISO 22003-2 και τις απαιτήσεις συγκριτικής αξιολόγησης της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI).
  8. Η διατύπωση των απαιτήσεων του προτύπου και της λίστας ελέγχου είναι πιο συνεπής και σαφής προκειμένου να διευκρινίζει την πρόθεση της απαίτησης καλύτερα. Επίσης, η λέξη «αξιολόγηση (assessment)» γίνεται «επιθεώρηση (audit)» και πάλι, σύμφωνα με το ISO 22003-2.

H PROTYPON διαθέτει υψηλή κατάρτιση και τεχνογνωσία προκειμένου η μετάβαση στην νέα έκδοση του προτύπου να γίνει ομαλά, υιοθετώντας όλες τις νέες απαιτήσεις που απαιτεί η νέα έκδοση, προκειμένου οι επιχειρήσεις να διατηρήσουν την πιστοποίησή τους με το νέο πρότυπο.

Για περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε εδώ.