GRASP

GLOBALG.A.P. GRASP

Ο όρος “GRASP” αποτελεί το ακρωνύμιο του “GLOBALGAP Risk Assessment on Social Practices” (Ανάλυση Επικινδυνότητας στις Κοινωνικές πρακτικές). Το σχήμα GRASP καθορίζει τις ελάχιστες απαιτήσεις για την εφαρμογή ενός ικανοποιητικού συστήματος διαχείρισης κοινωνικής πρακτικής στον πρωτογενή τομέα. Αποτελεί ένα βοηθητικό εργαλείο για τους παραγωγούς ως προς την θέσπιση και υιοθέτηση κατάλληλων κοινωνικών πρακτικών εντός της γεωργικής εκμετάλλευσης, προσφέροντας παράλληλα προστιθέμενη ασφάλεια στους πελάτες και αγοραστές των αγροτικών προϊόντων. Πάνω απ’ όλα υποβοηθά στην προστασία του σημαντικότερου πόρου μιας γεωργικής εκμετάλλευσης, που δεν είναι άλλος από το ανθρώπινο δυναμικό.

Δομή ενότητας GRASP και πού απευθύνεται

GLOBALGRASP-protyponΤο GRASP είναι ένα εθελοντικό σχήμα (πρόσθετη ενότητα GLOBALG.A.P.) που σχεδιάστηκε με στόχο την αξιολόγηση των κοινωνικών πρακτικών εντός γεωργικής εκμετάλλευσης. Αποτελείται από 12 Σημεία Ελέγχου και Κριτήρια Συμμόρφωσης, τα οποία απευθύνονται σε συγκεκριμένα ζητήματα υγείας, ασφάλειας και ευημερίας των εργαζομένων. Έχει σχεδιαστεί με σκοπό την επέκταση της πιστοποίησης κατά GLOBALG.A.P. σε κοινωνικά ζητήματα. Τα εθελοντικά αυτά μέτρα που εισάγει το GRASP μπορούν να αξιολογηθούν ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την επιθεώρηση έναντι του πρωτοκόλλου GLOBALG.A.P. από συγκεκριμένους και κατάλληλα εκπαιδευμένους επιθεωρητές.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να αιτηθεί ένας παραγωγός (ή Ο.Π.) αξιολόγηση κατά GRASP είναι η παράλληλη εφαρμογή και πιστοποίηση έναντι του πρωτοκόλλου GLOBALG.A.P.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κατά GRASP, τα οποία αναρτώνται κάθε φορά στη βάση δεδομένων του πρωτοκόλλου GLOBALG.A.P., δείχνουν το επίπεδο συμμόρφωσης με τις σχετικές απαιτήσεις, καθώς επίσης είναι προσβάσιμα στα ενδιαφερόμενα μέρη της εφοδιαστικής αλυσίδας (συνεργάτες, πελάτες) που έχουν τη δυνατότητα εισόδου στη βάση.

Η αξιολόγηση κατά GRASP έχει ετήσια ισχύ και οι σχετικές επιθεωρήσεις επίσης διενεργούνται ετησίως. Το GRASP μπορεί να εφαρμοστεί τόσο από μεμονωμένους παραγωγούς (Option 1), όσο και από ομάδες παραγωγών (Option 2).

Πλεονεκτήματα και στόχοι GRASP

1. Βελτίωση κοινωνικών πτυχών του εφαρμοζόμενου συστήματος παραγωγής

2. Ενδυνάμωση δικαιωμάτων εργαζομένων και ενίσχυση αισθήματος ευθύνης προς την γεωργική εκμετάλλευση

3. Μείωση διακύμανσης εργατικού κόστους μέσω της υποβοήθησης εύρεσης και διατήρησης κατάλληλου και αξιόπιστου προσωπικού

4. Μείωση κόστους ατυχημάτων και βλαβών μέσω του ξεκάθαρου συστήματος επικοινωνίας που απαιτείται

5. Δημιουργία θετικού εργασιακού περιβάλλοντος εγκαθιστώντας ξεκάθαρους όρους και υποχρεώσεις για όλους

6. Ενδυνάμωση καινοτομίας και ανάπτυξης της γεωργικής εκμετάλλευσης, μέσω της ενθάρρυνσης της ενεργούς συμμετοχής του απασχολούμενου προσωπικού

7. Απόδειξη της δέσμευσης του παραγωγού ως προς την κοινωνική ευθύνη

8. Βελτίωση της θέσης του παραγωγού μεταξύ προμηθευτών και πελατών

9. Μείωση ρίσκου εμφάνισης αποκλίσεων σε θέματα κοινωνικής ευθύνης

10.Μείωση κόστους αξιολόγησης μέσω της παράλληλης επιθεώρησης με το πρωτόκολλο GLOBALGAP