Η υιοθέτηση του προτύπου ISO 22000:2018 αποτελεί μια στρατηγική απόφαση για την κάθε επιχείρηση, διότι βοηθάει στο να βελτιώσει τις συνολικές της επιδόσεις ως προς την ασφάλεια των τροφίμων και να αποκομίσει μια σειρά από οφέλη τα οποία ενδεικτικά έχουν ως εξής:
α) την ικανότητα να παρέχει με συνέπεια ασφαλή προϊόντα τα οποία να ικανοποιούν τις απαιτήσεις των πελατών της καθώς και τις νομοθετικές και κανονιστικές απαιτήσεις
β) την αντιμετώπιση της διακινδύνευσης που σχετίζεται με τους στόχους ασφάλειας των τροφίμων που έχει θέσει
γ) την ικανότητα να αποδεικνύει συνεχόμενα και με συνέπεια τη διαρκή συμμόρφωση με τις προδιαγεγραμμένες απαιτήσεις του προτύπου
Οι σημαντικότερες αλλαγές της νέας έκδοσης σε σχέση με την προηγούμενη είναι:
- Επικεντρώνεται στα ενδιαφερόμενα μέρη που εμπλέκονται σε θέματα ασφάλειας τροφίμων της κάθε επιχείρησης (Δημόσιες αρχές, καταναλωτές, εργαζόμενους κ.ο.κ.) και στις προσδοκίες τους
- Επικεντρώνεται περισσότερο σε θέματα που αφορούν υπεργολαβικές διαδικασίες της κάθε επιχείρησης
- Υιοθετείται νέα δομή του προτύπου (High Level Structure) που είναι κοινή για όλα τα νέα πρότυπα ISΟ, διευκολύνοντας έτσι μια επιχείρηση στην ενσωμάτωση πολλαπλών Συστημάτων Διαχείρισης.
- Υιοθετείται Διεργασιακή προσέγγιση με βάση τη διακινδύνευση ‘Risk Based Thinking’ που διευρύνεται πλέον και στην επιχειρηματική λειτουργία. ‘Ετσι εκτός από τη γνωστή αξιολόγηση κινδύνου σε λειτουργικό επίπεδο (HACCP) εισάγεται και η έννοια του επιχειρηματικού κινδύνου, όπου οι ευκαιρίες αποτελούν επίσης μέρος της έννοιας.
- Εφαρμόζεται ο κύκλος PDCA παράλληλα με τον κύκλο Plan-Do-Check-Act. Έχοντας έτσι δύο ξεχωριστούς κύκλους που συνεργάζονται ο ένας καλύπτει το Σύστημα Διαχείρισης και ο άλλος καλύπτει τις αρχές του HACCP.
- Ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις πρόσφατες εξελίξεις και έννοιες στα πρότυπα ασφάλειας τροφίμων και τον Codex Alimentarius .
- Διαχείριση των αλλαγών που έχουν εντοπισθεί και σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων