Η Οικοτεχνία παρέχει τη δυνατότητα σε παραγωγούς και κτηνοτρόφους να ενισχύσουν την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους μέσα από την μεταποίηση και τυποποίησή τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ίδρυση και λειτουργία μιας οικοτεχνικής μονάδας αποτελεί η ένταξη στο Μητρώο της Οικοτεχνίας (Κ.Η.Μ.Ο.) σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Νόμο 4235/2014 και στην ΥΑ 4912/120862/2015, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.

Το Μητρώο είναι συνεχώς ανοικτό προς εγγραφή των ενδιαφερομένων.

Δικαιούχοι για ένταξη στην Οικοτεχνία είναι επαγγελματίες αγρότες εγγεγραμμένοι στο ΜΑΑΕ, που υποβάλουν δήλωση Ο.Σ.Δ.Ε. με τα αντίστοιχα προϊόντα και τα οποία συμμετέχουν σε αναλογία άνω του 50% στο τελικό προϊόν.

Τα είδη τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι:

  • Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α. τρόφιμα σε συσκευασία έως 2 λίτρων.
  • Τρόφιμα φυτικής προέλευσης διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς, αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.
  • Τρόφιμα φυτικής προέλευσης διατηρημένα με ξήρανση, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
  • Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο, κ.α. τρόφιμα.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην υπ’ αριθμ.3724/162303/22.12.14 ΚΥΑ.
  • Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (π.χ. παξιμάδια, φύλλα κρούστας, κ.α.) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.α.).
  • Προϊόντα φυτικής προέλευσης με γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμελάδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς.
  • Λοιπά τρόφιμα, π.χ. ξύδι, χυμοί φρούτων και λαχανικών σε συσκευασία έως 1 λίτρου.

Η μονάδα οικοτεχνικής παρασκευής σε γενικές γραμμές θα πρέπει να πληρεί τις απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων και αρμόδια για την αδειοδότησή της είναι η οικεία ΔΑΟΚ.

Οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την ένταξη στην Οικοτεχνία περιγράφονται αναλυτικά στο κάτωθι ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ.