Απόλυτη επιτυχία σημείωσε η εκπαιδευτική εκδήλωση για την ελαιοκαλλιέργεια που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στο πλαίσιο του έργου OLIVE CULTURE του Ευρωπαϊκού προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ελαιοπαραγωγοί και επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον ελαιοκομικό τομέα, ενώ παρευρέθηκαν παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιστήμονες του κλάδου.

Οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν την παρουσίαση του κ. Καλτσή (MSc Γεωπόνος, Διευθύνων Σύμβουλος της PROTYPOΝ AE) που αφορούσε στις ποικιλίες και τις ιδιομορφίες της ελιάς που ευδοκιμεί στην Ελλάδα, στα ζητήματα που αφορούν στην παραγωγή, τη σήμανση και την πιστοποίηση των ελαιοπαραγωγικών προϊόντων, καθώς και τη σχετική νομοθεσία που ισχύει σήμερα στη χώρα μας, ενώ προανήγγειλε και τη δημιουργία ενός χρήσιμου πρακτικού οδηγού (τεχνικό εγχειρίδιο) για τον κάθε εμπλεκόμενο με την παραγωγή, μεταποίηση και τυποποίηση της επιτραπέζιας ελιάς, που περιέχει αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τη σήμανση, την πιστοποίηση, την ιχνηλασιμότητα, την υγιεινή και την ασφάλεια.

Στη συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον κ. Βασίλη Ζαμπούνη (γεωργο-οικονομολόγος και εκδότης του περιοδικού «Ελιά και Ελαιόλαδο») για τις εξελίξεις στον ελαιοκομικό τομέα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, ανέλυσε τον διεθνή ανταγωνισμό και πρότεινε λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου στη χώρα μας, κάνοντας αναφορά στις προοπτικές που υπάρχουν  για περαιτέρω ανάπτυξη της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα.

 

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά, κυρία Ροζίνα Βαβέτση, ενώ ο συντονισμός της εκδήλωσης και η παρουσίαση του προγράμματος OLIVE CULTURE πραγματοποιήθηκε από τον κο Ιωάννη Τσιρογιάννη, γεωπόνο, γεωργικό μηχανικό και αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

 

Δείτε την παρουσίαση της εκδήλωσης εδώ.