Μια νέα καινοτόμος web-GIS εφαρμογή με την ονομασία i-grow, η οποία συνδυάζει την real-time ηλεκτρονική καταγραφή και διαχείριση των καλλιεργητικών εισροών, με την χρήση ασύρματης επίγειας και δορυφορικής τεχνολογίας, αναπτύχθηκε από τις εταιρείες PROTYPON και ΑΞΙΟΝ Αγροτική.

Το i-grow παρουσιάστηκε στο 5ο διεθνές συνέδριο με τίτλο “Καινοτόμες εφαρμογές επικοινωνίας και πληροφορικής στον αγροτικό τομέα και στο περιβάλλον”, το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από τις 8-11 Σεπτεμβρίου στην Σκιάθο και διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Γεωργία (ΕΠΕΓΕ).

Η παρουσίαση του i-grow έγινε από τον Υπεύθυνο Ανάπτυξης της εταιρείας PROTYPON κ. Καλτσή Ιωάννη, ο οποίος παρουσίασε τις δυνατότητες της εφαρμογής και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στον κάθε εγγεγραμμένο χρήστη, ο οποίος μπορεί να είναι ο κάθε εμπλεκόμενος με την παραγωγική διαδικασία, π.χ. παραγωγός, επιβλέπων γεωπόνος, τυποποιητής.

Βασικό χαρακτηριστικό της εφαρμογής αποτελεί το ότι είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των προτύπων πιστοποίησης (AGRO 2, GLOBALGAP), καταργώντας την χρήση έντυπου υλικού, ενώ συγχρόνως η χρήση της GIS τεχνολογίας προσφέρει άμεση οπτική διασύνδεση της γεωγραφικής πληροφορίας με τις καλλιεργητικές εισροές. Επιπλέον, το i-grow αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για τις πιστοποιημένες ομάδες παραγωγών, διότι προσφέρει άμεση δυνατότητα επεξεργασίας όλων των καταγεγραμμένων πληροφοριών με την παράλληλη εξαγωγή χρήσιμων καλλιεργητικών αναφορών (reports) ανά παραγωγό, αγροτεμάχιο και ομάδα παραγωγών.

Η πιλοτική εφαρμογή του i-grow έχει ήδη ξεκινήσει στην ΕΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ με πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ σύντομα αναμένεται η mobile επέκταση της εφαρμογής σε κινητά τηλέφωνα τύπου smartphones με λογισμικό apple/i-phone και android.